Skip to main content
home-page
Ontdek het thema

Bekijk de projecten waarop gestemd kan worden. 

Toontje 2.0

Vat je project kort samen.

In Bel vieren we al decennialang het feest van Sint-Antonius. ‘Toontje 2.0’ wil Toontje, maar vooral Bel en de gemeenschappen die zich met Toontje verbonden voelen, een boost geven. We willen dat heel Geel fier is op de Geelse Sint-Antoniusviering in Bel!

Foto

Geef een uitgebreide beschrijving van je project:

In Bel vieren ze al decennialang het feest van Sint-Antonius. De patroonheilige van de huisdieren, verschillende ambachten en tegen veeziektes is in Bel en omstreken beter gekend onder de naam ‘Toontje’. Het Toontjesfeest kent jaarlijks een goede opkomst van mensen die de misviering, dierenwijding en vleesverkoop in het parochiecentrum bijwonen.  ‘Toontje’ heeft ook een mooie en relevante symboliek. Tijdens het feest staan we stil bij het belang en onze omgang met dieren, en vragen we om de landbouw (het vee maar ook ruimer) te beschermen. Toontje draait ook delen met anderen, om weg te geven wat je kunt missen (vroeger was dit een offer in de kerk, in Bel vandaag is dit de verkoop t.v.v. de dorpswerking en een goed doel). Toontje heeft dus een stevige basis, maar dat wil niet zeggen dat er geen uitdagingen zijn. Hoe zorgen we ervoor dat mensen die nog niet vertrouwd zijn met de traditie de weg naar het feest vinden? Hoe zorgen we ervoor dat het verhaal en de symboliek van Toontje aansluiting blijft vinden met jongere generaties? Hoe betrekken we nog meer mensen en groepen, zoals landbouwers, bij dit feest dat Bel overstijgt? Hoe maken we van Toontje een nog groter dorpsfeest en een hefboom om het dorpsleven op te krikken? Met ons project ‘Toontje 2.0’ willen we die uitdagingen aangaan. We maakten een actieplan of toekomstplan om Toontje, maar vooral Bel en de gemeenschappen die zich met Toontje verbonden voelen, een boost te geven. We willen dat heel Geel fier is op de Geelse Sint-Antoniusviering in Bel!

De ‘we’ in dit verhaal is de gloednieuwe Toontjesgilde. De oude Sint-Antoniusgilde doofde jaren geleden uit. Tijdens een open brainstorm (Ideecafé) in oktober 2023 was het opnieuw oprichten van een Sint-Antoniusgilde één van de ideeën die de aanwezigen opwierpen. De nieuwe Toontjesgilde bestaat uit verschillende generaties en brengt ook mensen uit verschillende verenigingen en sectoren samen.

Uit het Ideecafé groeide ook een actieplan. Dit actieplan dienen we onder de projectnaam ‘Toontje 2.0’ in voor het Burgerbudget. We vragen geen middelen aan voor de reguliere werking gecoördineerd door de kerkfabriek en het zaalbestuur van de vzw. De reguliere werking zijn de elementen waaruit het Toontjesfeest bestaat en die we ook behouden (misviering, dierenwijding, vleesverkoop, promoflyers en affiches). We vragen het burgerbudget aan voor de acties om de Sint-Antoniusviering te vernieuwen. Dit project is meteen ook de doorstart van de Toontjesgilde die een actieve rol wil opnemen in de Belse dorpsdynamiek. De gilde zelf heeft momenteel nog geen middelen, want het is een nieuwe werking. 

Wat we willen bereiken met dit project?

1/ Ontwikkeling nieuwe huisstijl, grafische elementen & sjablonen
2/ Branding & zichtbaarheid
3/ Educatief pakket: opmaak, drukwerk, leermiddelen maken, training
4/ Kostuum varken en Toontje (mascottes)
5/ Toontjesfeest = een kinderfeest
6/ Opstart Toontjesgilde

Meer info over het project

Toontje 2.0 - origineel ingestuurd.jpg

Download het bestand